In het pittoreske Zwartewaterland is de leegstand van huizen het afgelopen jaar alarmerend gestegen. Volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek stond op 1 januari een aanzienlijk aantal huizen leeg, namelijk 160. Dit aantal vertegenwoordigt een substantiële toename ten opzichte van het voorgaande jaar, toen er nog 110 huizen onbewoond waren.
De leegstand in Zwartewaterland wordt gedefinieerd als administratieve leegstand, wat betekent dat deze woningen niet bewoond zijn, geen bedrijfsactiviteiten hebben en volgens het WOZ-register geen gebruikssporen vertonen. De definitieve cijfers zullen later in het jaar worden bevestigd, onder meer op basis van energieverbruik. Hierbij wordt ook gekeken naar 'spookwoningen', waar formele registraties niet overeenkomen met tekenen van bewoning.
Opvallend is dat op 1 januari van het huidige jaar 2 procent van alle huizen in Zwartewaterland leeg stond, wat neerkomt op 19.000 vierkante meter aan woonruimte. Deze stijging is eveneens zichtbaar in het totale aantal leegstaande panden, dat nu rond de 190 ligt. Naast leegstaande woningen omvat dit ook tien lege winkelpanden, onveranderd tegenover het voorgaande jaar.
Landelijk gezien staat momenteel 3 procent van alle panden leeg, waarvan 2 procent woningen betreft. Deze percentages zijn al geruime tijd stabiel en liggen op een vergelijkbaar niveau.
Uit de gegevens van de Vereniging Nederlandse Gemeenten blijkt dat Zwartewaterland qua gezinssamenstelling en welvaartsniveau verwant is aan vijftien andere gemeenten. Dit zijn Kampen, Olst-Wijhe, Twenterand, Hardenberg, Staphorst, Oldebroek, Elburg, Epe, Ommen, Dalfsen, Nunspeet, Heerde, Aalten, Losser en Raalte.