Een recent onderzoek uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen werpt licht op de relatieve stabiliteit van samenwonende stellen in Zwartewaterland. Van elke honderd samenwonende stellen in Zwartewaterland eindigen er 13 binnen een periode van tien jaar.
Demograaf Willem Vermeulen, die recent aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op het stranden van relaties, benadrukt dat deze analyse niet alleen huwelijken en geregistreerde partnerschappen omvat, maar ook stellen die 'alleen maar' samenwonen. Vermeulen concludeert dat Zwartewaterland redelijk goed scoort in vergelijking met vijftien vergelijkbare gemeenten. Slechts twaalf van deze gemeenten hebben een hoger percentage gestrande relaties, waardoor Zwartewaterland zich als een stabiele gemeente profileert.
Naast de locatie waar men woont, spelen andere factoren een rol bij de stabiliteit van relaties. Sociale bubbels, geloofsovertuiging, sociaal-economische status en financiële situatie beïnvloeden de slaagkans van een relatie. Uit het onderzoek blijkt dat gelovigen die tussen andere gelovigen wonen minder vaak uit elkaar gaan. Bovendien tonen stellen met meer vermogen, zoals een eigen huis, een hogere kans om bij elkaar te blijven.
In 2023, het meest recente jaar waar CBS-cijfers beschikbaar zijn, gingen 79 stellen in Zwartewaterland in het huwelijksbootje. Interessant is dat achttien bruidsparen 'van buiten' kozen voor Zwartewaterland als trouwlocatie. De verhoudingsgewijs hogere aantallen bruiden en bruidegoms wijzen op een actieve huwelijksmarkt in de regio.
In 2023 zagen 23 getrouwde mannen en 24 vrouwen in Zwartewaterland hun huwelijk stranden. Opvallend is dat dit percentage lager is dan in vergelijkbare gemeenten, wat de stabiliteit van huwelijken in Zwartewaterland benadrukt. De betrokkenheid van kinderen bij deze scheidingen in de gemeente wordt ook genoemd als een zorgwekkend aspect.