Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal langdurig leegstaande woningen in Zwartewaterland aanzienlijk is afgenomen. In het begin van vorig jaar werden slechts 30 langdurig leegstaande woningen geteld, een daling ten opzichte van 50 in 2022.
Vergeleken met veertien vergelijkbare gemeenten die op Zwartewaterland lijken qua fysieke omgeving, valt de lagere leegstand van woningen in Zwartewaterland op. Dit onderstreept de positieve ontwikkeling in de regio.
Langdurig leegstaande woningen vormen potentieel aantrekkelijke doelwitten voor criminele activiteiten, zoals wietkwekerijen, drugslaboratoria, of geldwitwaspraktijken. De CBS-cijfers dienen als een indicator voor de omvang van dit probleem.
In Zwartewaterland zijn niet alleen 30 langdurig leegstaande woningen, maar ook vijftien bedrijfspanden betrokken bij dit vraagstuk. Daarnaast wordt er melding gemaakt van spookbewoning in tien van deze woningen, wat wijst op mogelijk onrechtmatig gebruik.
Er is al geruime tijd discussie over de invoering van een 'leegstandsheffing' door gemeenten. Ondanks oproepen in de Tweede Kamer blijft woonminister Keijzer terughoudend op dit gebied. De problematiek omtrent leegstand en spookbewoning blijft een aandachtspunt voor de lokale overheden.
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft vastgesteld welke veertien gemeenten het meest vergelijkbaar zijn met Zwartewaterland en deze data is gebruikt voor de analyse door het CBS.